Skogskollo för tjejer - övernattning i det fria, studiebesök och spännande möten 1

Skogskollo för tjejer – övernattning i det fria, studiebesök och spännande möten

Just nu pågår ett skogskollo för tjejer på Dille Gård. Deltagarna är tjejer som går ut fjärde och femte klass och syftet är att väcka deras intresse för skogsbranschen. ”Vi vill visa upp hela processen, från planta till färdig produkt”, säger skolans rektor Hans Stenberg.

Det är organisationen Skogstekniska klustret som står bakom projektet Skogen i Skolan, vilket arrangeras på ett antal skolor i Norrland. För Dille Gård är det första gången man arrangerar kollot och intresset är stort noterar rektorn Hans Stenberg:

– De 16 platserna blev fulltecknade direkt och det är såklart väldigt roligt, säger han.

Kvinnliga förebilder och studiebesök på sågverk

Deltagarna kommer att bo på skolan och kolloledarna är dels lärare från skolan, men även elever från skolans gymnasielinjer. Kollot startade i måndags och pågår till onsdag eftermiddag.

Under kollot kommer tjejerna bland annat få göra studiebesök på ett sågverk, åka skogsmaskin och träffa skogsentreprenörer. Bland annat kommer man få träffa Anna Fors Ward från ForsWard Hund & Jakt, som ett led i att lyfta fram kvinnliga förebilder inom branschen. Dessutom blir det såklart klassiska friluftsaktiviteter som övernattning i det fria, fiske, samt roliga utomhuslekar och teambuilding.

Skogsbranschen är för alla

Att locka till sig framtida elever till Dille Gård kan vara ett delmål, men det är inte det viktigaste.  Syftet med kollot är främst att visa att skogsbranschen är för alla och att försöka jämna ut siffrorna vad det gäller könsfördelning. Det handlar mycket om att visa upp hur bred branschen är och hur många inriktningar man kan välja.

– Sen tycker vi självklart det är roligt att få visa upp vår skola, avslutar Hans Stenberg.