Om profilen

Dilles hästutbildning ger dig en gedigen grundutbildning i ridning och hästkunskap. Vår filosofi är att erbjuda dig en stimulerande och individuellt anpassad undervisning och att utbilda dig till en bra hästmänniska. Under ditt andra och tredje år har du möjlighet att göra praktik utomlands.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som hästskötare eller fortsätta på ett livslångt lärande med hästen som en givande fritidssysselsättning. Du är väl förberedd för vidare studier till exempel hovslagare, hippolog, tränare eller veterinär.

Naturbruksprogrammet på Dille Gård ger dig grundläggande behörighet till högskola/universitet samt många eftergymnasiala utbildningar. Vill du läsa till veterinär eller agronom erbjuder vi extra kurser i kemi, matematik och fysik som vi kallar NV-fördjupning.

Häst 1

#1 Ridning, körning, sits & balans

Det första året får du en god grund inom ridning och körning. Vi tränar på sits, balans och inverkan. Träningen varieras med uteritter på slingan eller i skog och mark. Du får också kunskaper inom bomövningar och löshoppning. I hästkunskap 1 läser vi om utfodring, hästhållning, anatomi, hästraser, sjukdomar och hästens historia.

#2 Inverkansridning & utbildningsstegen

Under årskurs 2 tränar vi på gångartsridning, ryttarens inverkan och även fortsatt sits- och balansträning. Vi rider med utbildningsstegen som bas. Det fördjupar förståelsen och ökar färdigheterna för att nå målet att utvecklas som ryttare.

Under det här året får du också ökade kunskaper inom träningslära, där fokus ligger på hästens förutsättningar för arbete. Väljer du Specialidrott som Individuellt val har du möjlighet att i perioder rida upp till tre gånger i veckan. Du läser hästkunskap 2 och får bland annat lära dig om färglära, foderstatsberäkning, hovvård och tappskokompetens, smittskydd och avel.

Häst 2
Häst 3

#3 Träningslära mot specifika mål 

Det sista året fördjupar du dina kunskaper inom gångartslära och träningslära och jobbar mot specifika mål. Du får en ökad medvetenhet om olika faktorer som påverkar din utveckling. Det ger dig som ryttare stärkta möjligheter att nå framtida mål.

Under vårterminen får du specialisera dig inom någon av ridsportens olika grenar. I Hästkunskap 3 är målet att du får visa dina kunskaper som hästmänniska, bland annat genom att kunna skapa rutiner för hästar och stall och utföra dem praktiskt.

Praktik

Under din utbildning får du 15 veckors praktik eller Arbetsförlagt lärande, APL. Dille gård har ett stort kontaktnät med flera praktikgårdar som ger dig möjlighet att få insikt i hästbranschen – ridskola, träningsstation, avel, hingststation och turridning med mera.

Häst 4

Programplan

Länk till Poängplan Häst

Läs gärna vår Hästpolicy som antagna elever godkänner.

Gymnasiegemensamma kurser 600p

 • Engelska 5
 • Historia 1a1
 • Idrott & hälsa 1
 • Matematik 1a
 • Naturkunskap 1
 • Religionskunskap 1
 • Samhällskunskap 1a1
 • Svenska 1

Programgemensamma kurser 400p

 • Biologi 1
 • Entreprenörskap
 • Naturbruk

Inriktningskurser – Häst 300p

 • Hästkunskap 1
 • Hästkunskap 2
 • Ridning och körning
 • Djurhållning
 • Djurens biologi
 • Fordon och redskap

Individuellt val 200p

Valbara kurser

Gymnasiearbete 100p

 • Gymnasiearbete

Profil Häst

 • Ridning 1
 • Ridning 2 (Läses ej i NV)
 • Hästkunskap 1-2
 • Hästkunskap 3
 • Djur – specialisering (Läses ej i NV)
 • Aktivitetsledarskap (Läses ej i NV)

Profil + NV kurser

 • Kemi 1-2
 • Fysik 1a-2
 • Samhällskunskap 1a2
 • Matematik 2-4

Intresseanmälan

  Jag vill få en personlig kontakt och mer informationJag vill komma på besök på Dille Gård

  Det går också bra att kontakta oss via Instagram eller Facebook.

  Till startsida för Gymnasieutbildningar

  Gymnasieutbildningar

  Hästpresentation- våra hästar på Dille gård

  Häst 5

  LIDKA

  Sto född 2011
  Stam: e. Galon u. Gawor
  ue. Laurka
   
  Temperament: Energisk i arbete, lugn vid hantering
  Mankhöjd: 165 cm
  Ras: Polskt varmblod
   
  Lidka hoppar gärna och gör det väldigt bra. Utmanar ryttaren i dressyrarbetet men när det blir rätt så går det väldigt lätt, fart och fläkt är Lidkas melodi. En lite försiktigt tjej som har hjärtat på rätt ställe och charmar alla i hennes närhet. 
  Häst 6

  Spitfire SG (SWB)

  Valack född 2010

  Stam:  Sandreo – Looping 

  Temperament: Lugnet själv 

  Mankhöjd: 174 cm 

  Ras: Svensk varmblodig ridhäst 

   

  Beskrivning av häst:

  Spitfire, eller Spirre som han kallas, kom till oss sommaren 2022. Snällare häst finns inte, han är en riktigt gentleman. 

  Spirre är en läromästare som är utbildad upp till medelsvår dressyr, han har stora gångarter och han kan bjuda eleverna på träningsvärk i magmusklerna. 

  Även hoppning och terränghinder tycker Spirre är kul. Rytmiskt tar han med eleverna över hindren och byter galopp efter. Men de allra bästa lektionerna är när det är pyssel i stallet, då njuter Spirre till 100 %.

  Häst 7

  BEYONZÉ (SWB)

  Sto född 2016 

  Stam: Hip Hop – Carano 

  Temperament: Vänlig men vet vad hon vill 

  Mankhöjd: 164 cm 

  Ras: Svensk varmblodig ridhäst 

  Beskrivning av häst: 

  Beyonzé kallas Bea och kom till Dille hösten 2022. Det är en lite yngre häst som vi hoppas ska växa in i rollen som skolhäst. Hon har redan gått lite lektioner och gör det med den äran. Trots sin unga ålder är Bea en ganska rutinerad hopphäst som tävlat upp till 1 meter.
  Hon är ett fantastiskt sto med ett språng to die for. De som hoppar på Bea brukar ha ett leende på läpparna. Bea vill göra rätt och försöker klura ut vad eleverna vill, men klämmande skänklar uppskattar hon inte. 

  Häst 8

  FROST

  Valack född 2014
  Stam: e. Rykt u. Blanka
  ue. Lukas
   
  Temperament: Lugn 
  Mankhöjd: 155 cm 
  Ras: Nordsvensk Brukshäst 
   
  Frost lär ut körningens ädla konst och väntar tålmodigt på kuskens nästa instruktion. Under ryttare är han ännu lite grön men när han förstår så går det som en dans. Trygg och stabil kille som inte säger nej till en liten godbit. 
  Häst 9

  EIRAN BLACK RIBBON

  Valack född 2009
  Stam: Brudvik Dyblygiad –  Rhystyd Dawn
  Temperament: Trygg
  Mankhöjd: 158 cm 
  Ras: Welsh Cob 
   
  Ribbon har just kommit till Dille nu i januari. Han har inte flyttat så långt, faktiskt bara från andra sidan vägen! Man ska inte gå över ån efter vatten. Ribbon är ett riktigt guldkorn. Han är oemotståndligt vacker med sin svarta färg, bläs och perfekt storlek. Vill du ha fart så får du fart, vill du lufsa på så får du det. Ribbon är med på det mesta. Gör du rätt så gör han rätt.  Han har tävlat hoppning upp till 1,10 meters klasser och varit på utställning med fina poäng i sin ungdom. 
  Häst 10

  Old Kilcullen Rooney

  Valack född 2013, 
  Temperament: Social, vänlig, försiktig 
  Mankhöjd: 170 cm 
  Ras: Irländsk sporthäst 

   

  Rooney kom till skolan 2020. Hans första arbetsår var kantat av corona och distansstudier så det var först under 2021 som han började gå i verksamheten. 

  Rooney är otroligt social och vänlig, han möter dig alltid med spetsade öron när du kommer till hagen. Han har vissa likheter med Nasse, och tycker ibland att världen är lite läskig. Men han litar på sin ryttare och försöker alltid göra sitt bästa. 

  Han ger ryttaren en riktigt fin känsla när han förstår vad han ska göra och på kort tid har han blivit mångas favorit.

  Häst 11

  HUGO BOSS

  Valack född 2016 
  Stam: Diero Lux N – Chess- Cortez 
  Temperament: Snäll, ibland lite otålig som ungdomar kan vara. 
  Mankhöjd: 172 cm 
  Ras: Svensk varmblodig ridhäst. 

  Hugo Boss är en sjuårig valack som är på provanställning för att se om han gillar sitt jobb som skolhäst. Hugo är en välstammad hopphäst som trots sin relativt unga ålder ändå hunnit med att tävla en del i hoppning upp till 1, 20 meters klasser. Hugos far, Diero Lux N , har tävlats internationellt av Stephanie Holmén och har ett språng “to die for”. 

  Sina första veckor har Hugo gjort alla rätt och varit med på några lektioner. Hugo är söt som socker och eleverna tycker hans stjärn ser ut som ett frågetecken. Vi får se om Hugo bestämmer sig för att stanna. 

  Häst 12

  CLARA

  Namn: Frydensangs Clarise Rouge ”Clara”
  Sto född 2013 
  Stam: e. Zuidenvind – Lord Cantus
  Mankhöjd: 164 cm 
  Ras: Danskt varmblod,  DWB
   
  Frydensangs Clarise Rouge blev ett väldigt långt namn så det fick bli Clara till vardags. 
   
  Clara är ett sto född 2013. Hon kom till oss i mars – 23. 
  Clara är en läromästare i dressyr. När man hittar knapparna så känns rörelser som skänkelvikningar och förvänd galopp hur enkelt som helst ! Clara har även, sin dressyrstam till trots, hoppat en del hos sin tidigare ägare i Boden. Det är med lite skräckblandad förtjusning än så länge. Clara har faktiskt också hunnit med att få ett föl som fyraåring. 
  Häst 13

  EMIR

  Valack född 2010
  Stam: e. Hindus u. Elita
  ue. Trawers
   
  Temperament: Lugn 
  Mankhöjd: 168 cm
  Ras: Polskt varmblod
   
  Emir tar livet med ro och låter sig inte stressas. Han är en riktig dressyrprofessor men låter sina ryttare visa att de vet hur hjälperna ska ges. När det bär av till skogs låter han även skenet bedra och kan dra av en härlig bockserie, ni vet i de lugnaste vatten….
  Häst 14

  QUANTO FINO

  Valack född 2011 

  Stam: e. Quality on Top – Full Speed 

  Temperament: Lugn så länge det inte finns hinder att hoppa. 

  Mankhöjd: 165 cm 

  Ras: Hannoveranare

   

  Beskrivning av häst: 

  Fino kom till Dille hösten 2022. Han är en mysig, lite försiktig kille som är lugn och snäll i stallet och i dressyrarbetet. Vår lärare Mirja kallar honom för en liten dressyrkaramell. Det låter ganska gott va ?
  När hindren kommer fram vill han visa sin kapacitet till fullo och förvandlas till en flygande studsboll. Han har tränat och tävlat hoppning på 120 cm nivå.

  Häst 5

  LIDKA

  Sto född 2011
  Stam: e. Galon u. Gawor
  ue. Laurka
   
  Temperament: Energisk i arbete, lugn vid hantering
  Mankhöjd: 165 cm
  Ras: Polskt varmblod
   
  Lidka hoppar gärna och gör det väldigt bra. Utmanar ryttaren i dressyrarbetet men när det blir rätt så går det väldigt lätt, fart och fläkt är Lidkas melodi. En lite försiktigt tjej som har hjärtat på rätt ställe och charmar alla i hennes närhet. 
  Häst 6

  Spitfire SG (SWB)

  Valack född 2010

  Stam:  Sandreo – Looping 

  Temperament: Lugnet själv 

  Mankhöjd: 174 cm 

  Ras: Svensk varmblodig ridhäst 

   

  Beskrivning av häst:

  Spitfire, eller Spirre som han kallas, kom till oss sommaren 2022. Snällare häst finns inte, han är en riktigt gentleman. 

  Spirre är en läromästare som är utbildad upp till medelsvår dressyr, han har stora gångarter och han kan bjuda eleverna på träningsvärk i magmusklerna. 

  Även hoppning och terränghinder tycker Spirre är kul. Rytmiskt tar han med eleverna över hindren och byter galopp efter. Men de allra bästa lektionerna är när det är pyssel i stallet, då njuter Spirre till 100 %.

  Häst 17

  BEYONZÉ (SWB)

  Sto född 2016 

  Stam: Hip Hop – Carano 

  Temperament: Vänlig men vet vad hon vill 

  Mankhöjd: 164 cm 

  Ras: Svensk varmblodig ridhäst 

  Beskrivning av häst: 

  Beyonzé kallas Bea och kom till Dille hösten 2022. Det är en lite yngre häst som vi hoppas ska växa in i rollen som skolhäst. Hon har redan gått lite lektioner och gör det med den äran. Trots sin unga ålder är Bea en ganska rutinerad hopphäst som tävlat upp till 1 meter.
  Hon är ett fantastiskt sto med ett språng to die for. De som hoppar på Bea brukar ha ett leende på läpparna. Bea vill göra rätt och försöker klura ut vad eleverna vill, men klämmande skänklar uppskattar hon inte. 

  Häst 8

  FROST

  Valack född 2014
  Stam: e. Rykt u. Blanka
  ue. Lukas
   
  Temperament: Lugn 
  Mankhöjd: 155 cm 
  Ras: Nordsvensk Brukshäst 
   
  Frost lär ut körningens ädla konst och väntar tålmodigt på kuskens nästa instruktion. Under ryttare är han ännu lite grön men när han förstår så går det som en dans. Trygg och stabil kille som inte säger nej till en liten godbit. 
  Häst 9

  EIRAN BLACK RIBBON

  Valack född 2009
  Stam: Brudvik Dyblygiad –  Rhystyd Dawn
  Temperament: Trygg
  Mankhöjd: 158 cm 
  Ras: Welsh Cob 
   
  Ribbon har just kommit till Dille nu i januari. Han har inte flyttat så långt, faktiskt bara från andra sidan vägen! Man ska inte gå över ån efter vatten. Ribbon är ett riktigt guldkorn. Han är oemotståndligt vacker med sin svarta färg, bläs och perfekt storlek. Vill du ha fart så får du fart, vill du lufsa på så får du det. Ribbon är med på det mesta. Gör du rätt så gör han rätt.  Han har tävlat hoppning upp till 1,10 meters klasser och varit på utställning med fina poäng i sin ungdom. 
  Häst 10

  Old Kilcullen Rooney

  Valack född 2013, 
  Temperament: Social, vänlig, försiktig 
  Mankhöjd: 170 cm 
  Ras: Irländsk sporthäst 

   

  Rooney kom till skolan 2020. Hans första arbetsår var kantat av corona och distansstudier så det var först under 2021 som han började gå i verksamheten. 

  Rooney är otroligt social och vänlig, han möter dig alltid med spetsade öron när du kommer till hagen. Han har vissa likheter med Nasse, och tycker ibland att världen är lite läskig. Men han litar på sin ryttare och försöker alltid göra sitt bästa. 

  Han ger ryttaren en riktigt fin känsla när han förstår vad han ska göra och på kort tid har han blivit mångas favorit.

  Häst 12

  CLARA

  Namn: Frydensangs Clarise Rouge ”Clara”
  Sto född 2013 
  Stam: e. Zuidenvind – Lord Cantus
  Mankhöjd: 164 cm 
  Ras: Danskt varmblod,  DWB
   
  Frydensangs Clarise Rouge blev ett väldigt långt namn så det fick bli Clara till vardags. 
   
  Clara är ett sto född 2013. Hon kom till oss i mars – 23. 
  Clara är en läromästare i dressyr. När man hittar knapparna så känns rörelser som skänkelvikningar och förvänd galopp hur enkelt som helst ! Clara har även, sin dressyrstam till trots, hoppat en del hos sin tidigare ägare i Boden. Det är med lite skräckblandad förtjusning än så länge. Clara har faktiskt också hunnit med att få ett föl som fyraåring. 
  Häst 14

  QUANTO FINO

  Valack född 2011 

  Stam: e. Quality on Top – Full Speed 

  Temperament: Lugn så länge det inte finns hinder att hoppa. 

  Mankhöjd: 165 cm 

  Ras: Hannoveranare

   

  Beskrivning av häst: 

  Fino kom till Dille hösten 2022. Han är en mysig, lite försiktig kille som är lugn och snäll i stallet och i dressyrarbetet. Vår lärare Mirja kallar honom för en liten dressyrkaramell. Det låter ganska gott va ?
  När hindren kommer fram vill han visa sin kapacitet till fullo och förvandlas till en flygande studsboll. Han har tränat och tävlat hoppning på 120 cm nivå.

  Häst 13

  EMIR

  Valack född 2010
  Stam: e. Hindus u. Elita
  ue. Trawers
   
  Temperament: Lugn 
  Mankhöjd: 168 cm
  Ras: Polskt varmblod
   
  Emir tar livet med ro och låter sig inte stressas. Han är en riktig dressyrprofessor men låter sina ryttare visa att de vet hur hjälperna ska ges. När det bär av till skogs låter han även skenet bedra och kan dra av en härlig bockserie, ni vet i de lugnaste vatten….