Naturbruks­programmet Häst

Satsa på ditt hästintresse samtidigt som du får en gedigen gymnasieutbildning.

Naturbruks­programmet häst gör dig redo för ett arbete med hästar och för högskolestudier.

Dilles hästutbildning ger dig en gedigen grundutbildning i ridning och hästkunskap. Vår filosofi är att erbjuda dig en stimulerande och individuellt anpassad undervisning och att utbilda dig till en bra hästmänniska. Under ditt andra och tredje år har du möjlighet att göra praktik utomlands.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som hästskötare eller fortsätta på ett livslångt lärande med hästen som en givande fritidssysselsättning. Du är väl förberedd för vidare studier till exempel hovslagare, hippolog, tränare eller veterinär.

Naturbruksprogrammet ger dig en grundläggande behörighet till övriga högskoleprogram och eftergymnasiala utbildningar. Vill du läsa till veterinär eller agronom erbjuder vi extra kurser i kemi, matematik och fysik.

Häst 1

LIDKA

Läs mer
Sto född 2011
Stam: e. Galon u. Gawor
ue. Laurka
 
Temperament: Energisk i arbete, lugn vid hantering
Mankhöjd: 165 cm
Ras: Polskt varmblod
 
Lidka hoppar gärna och gör det väldigt bra. Utmanar ryttaren i dressyrarbetet men när det blir rätt så går det väldigt lätt, fart och fläkt är Lidkas melodi. En lite försiktigt tjej som har hjärtat på rätt ställe och charmar alla i hennes närhet. 
Häst 2

FILIPPA

Läs mer

Sto född 2006

Stam: e. Bronson u. Ronja ue. Grom

Temperament: Energisk i arbete, lugn i hantering

Mankhöjd: 150 cm

Ras: Nordsvensk Brukshäst

 

Filippa är vår alldeles egna power-puffpingla, med en otrolig utstrålning och arbetsvilja låter hon sina ryttare åka med på en härlig tur. Med full koll på benen tar hon sig över hinder i ett tempo som får en del ur balans, men Filippa sköter det med galans.

Häst 3

MERLIN

Läs mer
Valack född 2003
Stam: e. Non Stop R u. Rookie
ue. National Zenith xx 
Temperament: Gentleman
Mankhöjd: 163 cm
Ras: Svenskt varmblod
 
Merlin är vår guldgosse och får sina ryttare att känna sig som världsmästare. Han tar sitt jobb på största allvar och lär ryttare efter ryttare konsten att rida. Det finns dock tillfällen när fullblodsgenerna slår till, exempelvis vid möten av lantbruksdjur…
Häst 4

GARBOSO DE FENIX

Läs mer
Valack född 2009
Stam: e. Quintillo II u. Garbosa LXII
ue. Lucifer
 
Temperament: Snäll och påhittig
Mankhöjd: 159 cm
Ras: PRE 
 
Garboso De Fenix (Alias: Bosse) är stallets största shetlandsponny, han söker ständigt efter föda och hittar nya knep för att nå framgång i jakten. Under ryttare gör han ingen besviken, han bär sina ryttare stolt och stadigt med en outtröttlig välvilja.
Häst 5

CASPER DE LUXE

Läs mer
Valack född 2010, 
Stam: Okänd
Temperament: Känslig och lite osäker
Mankhöjd: 175 cm 
Ras: Polskt varmblod
 
Casper är stallets största häst till storleken men till sinnet är han en liten kille som helst kryper upp i någons famn. Han har en fantastisk galopp och ger en härlig ridkänsla, hoppningen tar han sig an med skräckblandad förtjusning. Vill inte gå först på uteritter eftersom det lurar faror runt varje hörn…
Häst 6

ELEKTRA

Läs mer
Sto född 2008
Stam: e. Castor u. Zefir
ue. Konkord 
 
Temperament: Arbetsvillig och trygg
Mankhöjd: 163 
Ras: Ungerskt varmblod
 
Elektra gör alltid sitt bästa för att hjälpa hennes ryttare när det behövs. Hon dansar fram i dressyr arbetet och hoppar gärna, om än lite fort ibland. När det bär av ut i skogen är hon trygg och säker, hon är helt enkelt en riktig klippa. 
Häst 7

EMIR

Läs mer
Valack född 2010
Stam: e. Hindus u. Elita
ue. Trawers
 
Temperament: Lugn 
Mankhöjd: 168 cm
Ras: Polskt varmblod
 
Emir tar livet med ro och låter sig inte stressas. Han är en riktig dressyrprofessor men låter sina ryttare visa att de vet hur hjälperna ska ges. När det bär av till skogs låter han även skenet bedra och kan dra av en härlig bockserie, ni vet i de lugnaste vatten….
Häst 8

FROST

Läs mer
Valack född 2014
Stam: e. Rykt u. Blanka
ue. Lukas
 
Temperament: Lugn 
Mankhöjd: 155 cm 
Ras: Nordsvensk Brukshäst 
 
Frost lär ut körningens ädla konst och väntar tålmodigt på kuskens nästa instruktion. Under ryttare är han ännu lite grön men när han förstår så går det som en dans. Trygg och stabil kille som inte säger nej till en liten godbit. 
Häst 9

#1 Ridning, körning, sits & balans

Det första året får du en god grund inom ridning och körning. Vi tränar på sits, balans och inverkan. Träningen varieras med uteritter på slingan eller i skog och mark. Du får också kunskaper inom bomövningar och löshoppning. I hästkunskap 1 läser vi om utfodring, hästhållning, anatomi, hästraser, sjukdomar och hästens historia.

#2 Inverkansridning & utbildningsstegen

Under årskurs 2 tränar vi på gångartsridning, ryttarens inverkan och även fortsatt sits- och balansträning. Vi rider med utbildningsstegen som bas. Det fördjupar förståelsen och ökar färdigheterna för att nå målet att utvecklas som ryttare.

Under det här året får du också ökade kunskaper inom träningslära, där fokus ligger på hästens förutsättningar för arbete. Väljer du Specialidrott som Individuellt val har du möjlighet att i perioder rida upp till tre gånger i veckan. Du läser hästkunskap 2 och får bland annat lära dig om färglära, foderstatsberäkning, hovvård och tappskokompetens, smittskydd och avel.

Häst 10
Häst 11

#3 Träningslära mot specifika mål 

Det sista året fördjupar du dina kunskaper inom gångartslära och träningslära och jobbar mot specifika mål. Du får en ökad medvetenhet om olika faktorer som påverkar din utveckling. Det ger dig som ryttare stärkta möjligheter att nå framtida mål.

Under vårterminen får du specialisera dig inom någon av ridsportens olika grenar. I Hästkunskap 3 är målet att du får visa dina kunskaper som hästmänniska, bland annat genom att kunna skapa rutiner för hästar och stall och utföra dem praktiskt.

 

programplan

Länk till Poängplan Häst

Gymnasiegemensamma kurser 600p

 • Engelska 5
 • Historia 1a1
 • Idrott & hälsa 1
 • Matematik 1a
 • Naturkunskap 1
 • Religionskunskap 1
 • Samhällskunskap 1a1
 • Svenska 1

Programgemensamma kurser 400p

 • Biologi 1
 • Entreprenörskap
 • Naturbruk

Inriktningskurser – Häst 300p

 • Hästkunskap 1
 • Hästkunskap 2
 • Ridning och körning
 • Djurhållning
 • Djurens biologi
 • Fordon och redskap

Individuellt val 200p

Valbara kurser

Gymnasiearbete 100p

 • Gymnasiearbete

Profil Häst

 • Ridning 1
 • Ridning 2
 • Hästkunskap 1-2
 • Hästkunskap 3
 • Djur – specialisering
 • Aktivitetsledarskap

Profil + NV kurser

 • Kemi 1-2
 • Fysik 1a-2
 • Samhällskunskap 1a2
 • Matematik 2-4

Praktik

Under din utbildning får du 15 veckors praktik eller Arbetsförlagt lärande, APL. Dille gård har ett stort kontaktnät med flera praktikgårdar som ger dig möjlighet att få insikt i hästbranschen – ridskola, träningsstation, avel, hingststation och turridning med mera.

Intresseanmälan

  Jag vill få en personlig kontakt och mer informationJag vill komma på besök på Dille Gård

  Det går också bra att kontakta oss via Instagram eller Facebook.

  Till startsida för Gymnasieutbildningar

  Gymnasieutbildningar