Djurvård distans

Upptäck vår vuxenutbildning Djurvårdare distans, där vi kombinerar teori och praktik för att ge dig de bästa förutsättningarna för lärande. Vår utbildning har ett starkt fokus på djurvälfärd och ger dig djupgående kunskaper inom djursjukvård och träning av djur, men också inom andra djurvårdande verksamheter, etologi och artkunskap. Som en del av utbildningen erbjuder vi en fördjupningskurs inom djursjukvård för exotiska djur samt praktisk fortbildning i att träna djur. När du är klar med utbildningens samtliga delar ges du möjlighet att ta Jordbruksverkets grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) för hund och katt, exotiska djur och häst (om du har hästerfarenhet). 

Med godkänd GKLH kan du arbeta som djurvårdare på utökad nivå 2, vilket öppnar dörrar till karriärmöjligheter på kliniker och djursjukhus. Välutbildad djurvårdspersonal är högt eftertraktad på arbetsmarknaden. Med vår utbildning kan du även arbeta som exempelvis djurvårdare på djurpark, i zoobutiker, inom hund- och kattnäringen, i häststall eller med lantbruksdjur. Gör en investering i din framtid och bidra till djurens välfärd med vår omfattande och mångsidiga utbildning! 

Ansökan Stängd

Du kan lämna en intresseanmälan hos oss för att få uppdateringar eventuella startdatum.

Utbildningens innehåll

I utbildningen får du en gedigen grundutbildning inom etologi, djurskötsel, hantering av djur, djursjukvård, lagstiftning och artkunskap. Du får lära dig om olika djurslags beteende och behov, hur de bör hållas för att må bra och hur vi kan arbeta med att minska stress genom rätt hantering, miljöberikning och träning. Du får ta del av intervjuer och föreläsningar med exempelvis veterinärer, djursjukskötare, zoologer, etologer och djurtränare för att bredda dina kunskaper. 

I kurserna ingår praktiska moment inom grundläggande djurskötsel, hantering och djurträning, djursjukvård med hälsokontroller av olika djurslag, miljöberikning, etologiska studier med mera.

Djurvård Distans Betald utbildning 1
Djurvård Distans Betald utbildning 2

GKLH

När du är färdig med utbildningens samtliga moment ger vi dig möjlighet att ta Jordbruksverkets grundkurs i läkemedelshantering (GKLH). För att säkerställa detta behöver en av dina praktikperioder utföras på en arbetsplats med fokus på djurens hälso- och sjukvård. GKLH ger dig möjlighet att arbeta som djurvårdare på utökad nivå 2. Du har då utökad behörighet inom yrket att få ge läkemedel via injektioner, administrera dropp, ta blodprov och andra kunskaper som behövs för att arbeta inom djursjukvården. 

Unikt med vår utbildning är att vi ger dig möjlighet till behörighet inom hund och katt, exotiska djur och häst. Denna del av utbildningen ger dig även fördjupad kunskap om läkemedel, sjukdomslära och anatomi/fysiologi. 

För exotiska djur hålls kursen i samband med fokusveckan på Vildriket och för hund och katt samt häst hålls kursen på Dille Gård vecka 37 2025. Du bekostar själv resa, kost och logi i samband med kursen på Dille Gård. På fokusveckan på Vildriket står vi för boende och lunch.

Fördjupning inom
djursjukvård och djurträning

I utbildningen ingår en fördjupningskurs inom djursjukvård och GKLH för exotiska djur. Detta ger dig en gedigen grund för att kunna bistå i vård av sjuka djur. Du får kunskap om anatomi och fysiologi, smittskydd, sjukdomslära, farmakologi och hur det är att arbeta med djursjukvård för vilda djur, vilket skiljer sig mot klinikarbete.

Du får även en fördjupad kurs inom djurträning där du bland annat får lära dig mer om hur vi genom hanteringsträning kan få djur att frivilligt välja att delta i sin omvårdnad. Sådan träning ger ökad djurvälfärd och säkerhet för både djur och människor. För hur gör du egentligen för att undersöka ett sjölejon i munnen eller att få djur att frivilligt ta emot injektioner?

Ansvarig för fördjupningen inom djursjukvård är Louise Guevara som är veterinär och biolog. Hon har arbetat 13 år som djurparksveterinär på Kolmårdens Djurpark och driver Krokeks Veterinärpraktik tillsammans med sin man där de är specialiserade på exotics. Louise är även kursledare för de grundkurser i rehabilitering av skadat vilt som anordnas av Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt.

Träningskursen leds av Annette Pedersen som har arbetat på Köpenhamn Zoo sedan 1989. De senaste 16 åren har hon varit träningskoordinator i parken och utbildar djurvårdarna inom träning och arbetar aktivt med djurvälfärd för en uppsjö olika arter. Annette ansvarar även för arbetsgruppen för träning inom den europeiska djurparksföreningen.

Djurvård Distans Betald utbildning 3
Djurvård Distans Betald utbildning 4

Distansundervisning

All teori presenteras i Moodle, vårt digitala system för distansutbildning och via onlineträffar i Google Meet. I Moodle utförs även kunskapstester och du lämnar in arbeten av reflekterande karaktär som bedöms av lärare. Lärare finns tillgängliga för handledning på schemalagda tider vardagar via länk eller via mejl under hela utbildningen. 

Du kommer ha stor möjlighet att studera på de tider som passar dig bäst. För att underlätta din planering kommer schemalagda aktiviteter ske onsdag-fredag och framför allt på torsdagar. Detta gäller dock inte vid fokusveckor, praktik och GKLH då du kan vara schemalagd måndag till fredag.

 

Fokusveckor

Utbildningen innehåller två fokusveckor, en på plats på Dille Gård (V. 49 2024) och en på Vildriket i Järvsö (V.20 2025). Under fokusveckorna ges fördjupad information inom utbildningens kurser. Du får öva på moment inom djurskötsel och hantering, djursjukvård, träning av djur, miljöberikning och etologiska studier. 

Under fokusveckan på Vildriket bekostar vi boende och lunch, resekostnader och övriga måltider bekostar du själv. För fokusveckan på Dille bekostar du själv resa, kost och logi.

Djurvård Distans Betald utbildning 5
Djurvård Distans Betald utbildning 6

Praktik

Utbildningen innehåller sex veckors praktik fördelat på två perioder om tre veckor. Praktiken utförs på en eller två arbetsplatser som ger dig insikt i djurbranschen. Här får du arbeta med momentlistor för de praktiska moment som ingår i kurserna och du för en loggbok som dokumentation över ditt arbete. 

Vi har praktikplatser spridda över landet hos våra samarbetspartners men vi uppmanar att du själv, efter inledande samtal med kursansvarig, söker dig till en praktikplats inom en bransch och geografiskt område du önskar vara. För att gå GKLH för hund och katt samt häst behöver du ha utfört en praktikperiod med fokus på djurens hälso- och sjukvård. För praktikveckorna bekostar du själv kost, logi och resor.

Om utbildningen

Utbildningen omfattar 37 veckors heltidsstudier fördelat över 51 veckor för att möjliggöra ett flexibelt schema och samtida arbete. Du är i regel schemalagd dagtid en till två dagar per vecka och kan fördela resterande studietid (cirka 16-24 timmar) som du vill. Undantag är fokusveckor, GKLH-veckan och praktikveckorna där du kan vara schemalagd måndag-fredag.

Utbildningen är fördelad över två terminer, v.40 2024 – v.14 2025 och v.15-38 2025. 

Fokusveckorna är förlagda till Dille Gård v.49 2024 och Vildriket v.20 2025.

Praktikveckorna är förlagda till 3 +3 veckor under perioderna v.5-13 och 21-27 2025. GKLH-veckan är förlagd till Dille Gård v.37 2025.

Prisuppgifter

Utbildningen kostar 35.000 SEK per termin, totalt 70.000 SEK.

Du kan få hjälp att dela upp betalning av terminsavgiften via Human Finans. Kostnaden för utbildningen delas då upp i två terminsavgifter. Du ansöker om finansiering två gånger, en gång per termin.

Här ansöker du om finansieringshjälp: https://www.humanfinans.se

Ansökan

Säkerställ att du skickat med de dokument som efterfrågas. Efter sista ansökningsdatum kontrolleras din behörighet. De behöriga rankas sedan efter meritvärde. Antagningsbesked skickas sedan ut och sista steget med betalning genomförs.

Studieresultat

Alla studieresultat arkiveras direkt i Moodle och finns där tillgängligt för dig som studerande samt digitalt och på papper.

Meritvärde & Urvalskriterier

Vid fler sökande än erbjudna platser väljs de med högst meritvärde ut. Meritvärdet består av jämförelsetal utifrån dina gymnasiebetyg (max 20 poäng) plus eventuella meritpoäng (max 5 poäng). 

Godkänt i Biologi 1/Biologi 2 eller motsvarande ger dig 1 meritpoäng. 

Dina personliga erfarenheter kring djur kan också ge dig meritpoäng. Detta bedöms utifrån ditt personliga brev. Detta kan ge dig 0-4 meritpoäng.

Maximalt meritvärde är 20+1+4 = 25 poäng. Vid samma poäng bland sökande sker urval genom att sökande med goda erfarenheter går före dem med högt jämförelsetal.

Behörighetskrav

För att du skall kunna söka utbildningen skall du ha gymnasieexamen eller motsvarande.

Kvalitetssäkring

Utbildningen kvalitetssäkras genom en nära kontakt med arbetslivet och våra samarbetspartners samt genom användande av yrkesverksamma föreläsare och lärare.

GDPR

Vi följer datainspektionens riktlinjer kring GDPR.

Q&A

När startar utbildningen?
Den startar under vecka 40.

Hur lång är utbildningen?
51 veckor med ett innehåll motsvarande 37 veckors heltidsstudier.

Motsvarar utbildningen gymnasiet eller komvux?
Innehållet är liknande men följer inte Skolverkets kursplaner. De intyg du får efter
utbildningen kan inte användas för att söka in på exempelvis högskola eller universitet.

Hur fungerar undervisningen?
Självstudier i digitalt system på distans med handledning vid behov samt lärarledda lektioner och studiehandledningstider.

Hur lång är praktiken?
Sex veckor fördelat på två perioder om tre veckor.

Är det någon undervisning på plats?
Vi har två fokusveckor, en på Dille Gård och en på Vildriket i Järvsö. Utöver detta en examinationsvecka för GKLH på Dille Gård (totalt tre veckor).

Är utbildningen CSN-berättigad?
Nej.

Hur mycket kostar utbildningen?
35.000 SEK inkl moms per termin. 70.000 SEK totalt för hela utbildningen.                                         

Du kan läsa om hjälp med finansiering här: https://www.humanfinans.se/dille-gard.html

Har du fler frågor?

Mejla: pauline.selberg@dillegard.se

Tel: +46 63-381 11

Mail: info@dillegard.se

Adress: Dille 226, 836 95, Ås

 

Gymnasium

Komvux

Yrkeshögskola

Uppdragsutbildningar

Djurvård Distans Betald utbildning 7

Behöver du visselblåsa om något?