MÖT MALIN - EN AV DILLES FRITIDSLEDARE 1

MÖT MALIN – EN AV DILLES FRITIDSLEDARE

Elevboende blir för många den första anhalten på egen hand, en bit från föräldrar och syskon. En av eldsjälarna som ser till att allt fungerar på Dille Gårds elevboende fritidsledaren Malin Johansson.

Under skoltiden på Dille Gård finns möjlighet att bo i någon av gårdens byggnader – södra, västra, norra eller östra. I rummen finns säng och möbler och eleverna har också tillgång till ett gemensamt kök. I boendekonceptet ingår också måltider i Dilles matsal ”Skullen”.

MÖT MALIN - EN AV DILLES FRITIDSLEDARE 2
Malin Johansson, fritidsledare på Dille Gårds elevboende

Organisatör, coach eller diplomat
Vi möter Malin Johansson som är en av fritidsledarna som ser till att det finns en fungerande struktur i vardagen för eleverna. Det märks att hon har ett personligt engagemang i sitt jobb. Förutom rollen som organisatör, ledare eller fixare så får hon ofta den viktiga rollen som coach, ibland diplomat.

– Jag blir ofta ett steg mellan elever och lärare. Ibland handlar det bara om att finnas till hands och lyssna. Det kan vara någon som behöver prata av sig, säger Malin.

Malin och Anna, som också är fritidsledare på boendet, hjälper elever med veckohandling, planering och de ordnar med kvällsfika och aktiviteter. De ordnar också husmöten där gemensamma angelägenheter kring städning och regler bestäms. På helgerna blir det en del skjutsar.

Flexibilitet för elevernas behov
Malins arbetsvecka är flexibel. Tillsammans med Anna, ser hon till att någon av dem är på plats under vardagskvällarna och ibland även något pass under helgen.

– Arbetsschemat är gjort för att passa de som bor här. Jag och Anna har friheten att lägga upp vårt jobb på bästa sätt för att passa verksamheten, säger hon.

Samtidigt ska schemat gå ihop med privatlivet. För Malin som har egna djur passar de lite udda arbetstiderna. Hon har ett stort personligt engagemang i sitt jobb och hon ser en viktig uppgift i att bygga förtroende.

– Vi får ofta personliga band till eleverna. Det känns otroligt bra när elever väljer att bo kvar här även i tvåan och upp till trean, säger hon.

Familj på gott och ont
Enligt Malin blir det lite av en familjestämning på boendet. När någon av de inneboende uteblir från skolan är det ofta någon som knackar på dörren för att kolla läget.

– Den familjära stämningen är underbar på många sätt, samtidigt som den kan vara en påfrestning. Alla har sina personligheter och passar olika bra ihop. Men det brukar lösa sig på ett bra sätt med tiden.

Det är första boendet hemifrån för många, hur går det?

– Väldigt bra. De allra flesta är otroligt skötsamma! Det är klart att det finns någon som kan strula men det beror ju oftast på något. Det intressanta är då varför, säger hon.

Boende & fritid