Gymnasiegemensamma kurser 600p
- Engelska 5
- Historia 1a1
- Idrott & hälsa 1
- Matematik 1a
- Naturkunskap 1
- Religionskunskap 1
- Samhällskunskap 1a1
- Svenska 1
Utveckla ditt hästintresse samtidigt som du får en gedigen gymnasieutbildning.
Naturbruksprogrammet Islandshäst gör dig redo för ett arbete med hästar eller att söka vidare till högskolestudier.
Naturbruksprogrammet med inriktning mot islandshäst ger dig en gedigen grundutbildning i ridning och hästkunskap. Dilles filosofi är att erbjuda en stimulerande och individuellt anpassad undervisning och att utbilda dig till en bra hästmänniska.
Under ditt andra och tredje år har du möjlighet att göra praktik i Sverige eller utomlands. Efter avslutad utbildning kan du arbeta som hästskötare eller fortsätta på ett livslångt lärande med hästen som fritidssysselsättning.
Du är väl förberedd för vidare studier till exempelvis hovslagare, hippolog, tränare eller veterinär.
Det första året får du en god grund inom ridning och körning. Vi tränar på sits, balans och inverkan. Träningen varieras med uteritter på slingan eller i skog och mark. Du får också kunskaper inom bomövningar och löshoppning. I hästkunskap 1 läser vi om utfodring, hästhållning, anatomi, hästraser, sjukdomar och hästens historia.
Under årskurs 2 tränar vi på gångartsridning, ryttarens inverkan och även fortsatt sits- och balansträning. Vi rider med utbildningsstegen som bas. Det fördjupar förståelsen och ökar färdigheterna för att nå målet att utvecklas som ryttare.
Under det här året får du också ökade kunskaper inom träningslära, där fokus ligger på hästens förutsättningar för arbete. Väljer du Specialidrott som Individuellt val har du möjlighet att i perioder rida upp till tre gånger i veckan. Du läser hästkunskap 2 och får bland annat lära dig om färglära, foderstatsberäkning, hovvård och tappskokompetens, smittskydd och avel.
Det sista året fördjupar du dina kunskaper inom gångartslära och träningslära och jobbar mot specifika mål. Du får en ökad medvetenhet om olika faktorer som påverkar din utveckling. Det ger dig som ryttare stärkta möjligheter att nå framtida mål.
Under vårterminen får du specialisera dig inom någon av ridsportens olika grenar. I Hästkunskap 3 är målet att du får visa dina kunskaper som hästmänniska, bland annat genom att kunna skapa rutiner för hästar och stall och utföra dem praktiskt.
Länk till Poängplan Islandshäst
Flera av Svenska Islandshästförbundets utbildningar ges under utbildningen på Dille, till exempel ridledarutbildning, domarsekreterarkurs och grundkurs i avel.
15 veckor av utbildningen är APL (Arbetsförlagt lärande) för att ge en insikt i branschen. Vi har ett stort kontaktnät inom branschen och flertalet praktikgårdar med ridskola, träningsstation, avel, hingststation, turridning med mera. De flesta av våra islandshästelever gör en del av sin APL på Island.
Många elever får jobb inom naturbruket direkt efter avslutad utbildning. Det kan vara som hästskötare, tränare, stallchef eller ridledare. Några startar eget inom häst och en del jobbar med något helt annat.
Naturbrukprogrammet är en yrkesutbildning som hos oss även ger grundläggande högskolebehörighet. Planerar man att studera vidare till veterinär eller agronom så finns det extra kurser i kemi, matematik och fysik att välja till. Utbildningen ger högskolebehörighet.
Stoltur är en smidig, pigg femgånsghäst med bra tölt.
e Fannar frá Auðsholtshjáleigu
u Sveifla frá Kýrholti
Född 2005
e Draumur från Stallgården
u Maja fra SandaNæla är framåt och har tölt med mycket aktion.
Vi har henne på foder och hon ägs av Tova Hultqvist.
Född 2004
e Þór frá Prestsbakka u Litla Rós frá Strandarhöfða.
Grettir är en spänstig femgångshäst som kan det mesta.
Född 2003
I slutet av årskurs 3 genomförs gymnasiearbetet och det går ut på att eleven ska visa sina färdigheter inom sin yrkesutgång. Som hästskötare gäller det att visa vanliga arbetsuppgifter i stallet samt planering av stallrutiner. Att träna och motionera hästar ingår liksom att kunna lösa problem som kan uppstå i ett stall. För godkänt betyg i gymnasiearbetet ska eleven planera, genomföra och utvärdera sitt arbete. Det är gymnasiearbetet tillsammans med godkända övriga kurser som ger yrkesutgången hästskötare.
Malin Bengtsson, B-instruktör och c-tränare utbildad genom Svenska Islandshästförbundet. Hon undervisar i årskurs 1 & 3.
Intresseanmälan för profil Islandshäst i Sigtuna
Sigtuna intresseanmälan