Naturbruks­programmet Häst

Satsa på ditt hästintresse samtidigt som du får en gedigen gymnasieutbildning.

Naturbruks­programmet häst gör dig redo för ett arbete med hästar och för högskolestudier.

Dilles hästutbildning ger dig en gedigen grundutbildning i ridning och hästkunskap. Vår filosofi är att erbjuda dig en stimulerande och individuellt anpassad undervisning och att utbilda dig till en bra hästmänniska. Under ditt andra och tredje år har du möjlighet att göra praktik utomlands.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som hästskötare eller fortsätta på ett livslångt lärande med hästen som en givande fritidssysselsättning. Du är väl förberedd för vidare studier till exempel hovslagare, hippolog, tränare eller veterinär.

Naturbruksprogrammet på Dille Gård ger dig grundläggande behörighet till högskola/universitet samt många eftergymnasiala utbildningar. Vill du läsa till veterinär eller agronom erbjuder vi extra kurser i kemi, matematik och fysik som vi kallar NV-fördjupning.

LIDKA

Sto född 2011
Stam: e. Galon u. Gawor
ue. Laurka
 
Temperament: Energisk i arbete, lugn vid hantering
Mankhöjd: 165 cm
Ras: Polskt varmblod
 
Lidka hoppar gärna och gör det väldigt bra. Utmanar ryttaren i dressyrarbetet men när det blir rätt så går det väldigt lätt, fart och fläkt är Lidkas melodi. En lite försiktigt tjej som har hjärtat på rätt ställe och charmar alla i hennes närhet. 

Spitfire SG (SWB)

Valack född 2010

Stam:  Sandreo – Looping 

Temperament: Lugnet själv 

Mankhöjd: 174 cm 

Ras: Svensk varmblodig ridhäst 

 

Beskrivning av häst:

Spitfire, eller Spirre som han kallas, kom till oss sommaren 2022. Snällare häst finns inte, han är en riktigt gentleman. 

Spirre är en läromästare som är utbildad upp till medelsvår dressyr, han har stora gångarter och han kan bjuda eleverna på träningsvärk i magmusklerna. 

Även hoppning och terränghinder tycker Spirre är kul. Rytmiskt tar han med eleverna över hindren och byter galopp efter. Men de allra bästa lektionerna är när det är pyssel i stallet, då njuter Spirre till 100 %.

BEYONZÉ (SWB)

Sto född 2016 

Stam: Hip Hop – Carano 

Temperament: Vänlig men vet vad hon vill 

Mankhöjd: 164 cm 

Ras: Svensk varmblodig ridhäst 

Beskrivning av häst: 

Beyonzé kallas Bea och kom till Dille hösten 2022. Det är en lite yngre häst som vi hoppas ska växa in i rollen som skolhäst. Hon har redan gått lite lektioner och gör det med den äran. Trots sin unga ålder är Bea en ganska rutinerad hopphäst som tävlat upp till 1 meter.
Hon är ett fantastiskt sto med ett språng to die for. De som hoppar på Bea brukar ha ett leende på läpparna. Bea vill göra rätt och försöker klura ut vad eleverna vill, men klämmande skänklar uppskattar hon inte. 

FROST

Valack född 2014
Stam: e. Rykt u. Blanka
ue. Lukas
 
Temperament: Lugn 
Mankhöjd: 155 cm 
Ras: Nordsvensk Brukshäst 
 
Frost lär ut körningens ädla konst och väntar tålmodigt på kuskens nästa instruktion. Under ryttare är han ännu lite grön men när han förstår så går det som en dans. Trygg och stabil kille som inte säger nej till en liten godbit. 

CASPER DE LUXE

Valack född 2010, 
Stam: Okänd
Temperament: Känslig och lite osäker
Mankhöjd: 175 cm 
Ras: Polskt varmblod
 
Casper är stallets näst största häst men till sinnet är han en liten kille som helst kryper upp i någons famn. Han har en fantastisk galopp och ger en härlig ridkänsla, hoppningen tar han sig an med skräckblandad förtjusning. Vill inte gå först på uteritter eftersom det lurar faror runt varje hörn…

Old Kilcullen Rooney

Valack född 2013, 
Temperament: Social, vänlig, försiktig 
Mankhöjd: 170 cm 
Ras: Irländsk sporthäst 

 

Rooney kom till skolan 2020. Hans första arbetsår var kantat av corona och distansstudier så det var först under 2021 som han började gå i verksamheten. 

Rooney är otroligt social och vänlig, han möter dig alltid med spetsade öron när du kommer till hagen. Han har vissa likheter med Nasse, och tycker ibland att världen är lite läskig. Men han litar på sin ryttare och försöker alltid göra sitt bästa. 

Han ger ryttaren en riktigt fin känsla när han förstår vad han ska göra och på kort tid har han blivit mångas favorit.

ELEKTRA

Sto född 2008
Stam: e. Castor u. Zefir
ue. Konkord 
 
Temperament: Arbetsvillig och trygg
Mankhöjd: 163 
Ras: Ungerskt varmblod
 
Elektra gör alltid sitt bästa för att hjälpa hennes ryttare när det behövs. Hon dansar fram i dressyr arbetet och hoppar gärna, om än lite fort ibland. När det bär av ut i skogen är hon trygg och säker, hon är helt enkelt en riktig klippa. 

EMIR

Valack född 2010
Stam: e. Hindus u. Elita
ue. Trawers
 
Temperament: Lugn 
Mankhöjd: 168 cm
Ras: Polskt varmblod
 
Emir tar livet med ro och låter sig inte stressas. Han är en riktig dressyrprofessor men låter sina ryttare visa att de vet hur hjälperna ska ges. När det bär av till skogs låter han även skenet bedra och kan dra av en härlig bockserie, ni vet i de lugnaste vatten….

QUANTO FINO

Valack född 2011 

Stam: e. Quality on Top – Full Speed 

Temperament: Lugn så länge det inte finns hinder att hoppa. 

Mankhöjd: 165 cm 

Ras: Hannoveranare

 

Beskrivning av häst: 

Fino kom till Dille hösten 2022. Han är en mysig, lite försiktig kille som är lugn och snäll i stallet och i dressyrarbetet. Vår lärare Mirja kallar honom för en liten dressyrkaramell. Det låter ganska gott va ?
När hindren kommer fram vill han visa sin kapacitet till fullo och förvandlas till en flygande studsboll. Han har tränat och tävlat hoppning på 120 cm nivå.

#1 Ridning, körning, sits & balans

Det första året får du en god grund inom ridning och körning. Vi tränar på sits, balans och inverkan. Träningen varieras med uteritter på slingan eller i skog och mark. Du får också kunskaper inom bomövningar och löshoppning. I hästkunskap 1 läser vi om utfodring, hästhållning, anatomi, hästraser, sjukdomar och hästens historia.

#2 Inverkansridning & utbildningsstegen

Under årskurs 2 tränar vi på gångartsridning, ryttarens inverkan och även fortsatt sits- och balansträning. Vi rider med utbildningsstegen som bas. Det fördjupar förståelsen och ökar färdigheterna för att nå målet att utvecklas som ryttare.

Under det här året får du också ökade kunskaper inom träningslära, där fokus ligger på hästens förutsättningar för arbete. Väljer du Specialidrott som Individuellt val har du möjlighet att i perioder rida upp till tre gånger i veckan. Du läser hästkunskap 2 och får bland annat lära dig om färglära, foderstatsberäkning, hovvård och tappskokompetens, smittskydd och avel.

#3 Träningslära mot specifika mål 

Det sista året fördjupar du dina kunskaper inom gångartslära och träningslära och jobbar mot specifika mål. Du får en ökad medvetenhet om olika faktorer som påverkar din utveckling. Det ger dig som ryttare stärkta möjligheter att nå framtida mål.

Under vårterminen får du specialisera dig inom någon av ridsportens olika grenar. I Hästkunskap 3 är målet att du får visa dina kunskaper som hästmänniska, bland annat genom att kunna skapa rutiner för hästar och stall och utföra dem praktiskt.

 

programplan

Länk till Poängplan Häst

Gymnasiegemensamma kurser 600p

 • Engelska 5
 • Historia 1a1
 • Idrott & hälsa 1
 • Matematik 1a
 • Naturkunskap 1
 • Religionskunskap 1
 • Samhällskunskap 1a1
 • Svenska 1

Programgemensamma kurser 400p

 • Biologi 1
 • Entreprenörskap
 • Naturbruk

Inriktningskurser – Häst 300p

 • Hästkunskap 1
 • Hästkunskap 2
 • Ridning och körning
 • Djurhållning
 • Djurens biologi
 • Fordon och redskap

Individuellt val 200p

Valbara kurser

Gymnasiearbete 100p

 • Gymnasiearbete

Profil Häst

 • Ridning 1
 • Ridning 2 (Läses ej i NV)
 • Hästkunskap 1-2
 • Hästkunskap 3
 • Djur – specialisering (Läses ej i NV)
 • Aktivitetsledarskap (Läses ej i NV)

Profil + NV kurser

 • Kemi 1-2
 • Fysik 1a-2
 • Samhällskunskap 1a2
 • Matematik 2-4

Praktik

Under din utbildning får du 15 veckors praktik eller Arbetsförlagt lärande, APL. Dille gård har ett stort kontaktnät med flera praktikgårdar som ger dig möjlighet att få insikt i hästbranschen – ridskola, träningsstation, avel, hingststation och turridning med mera.

Intresseanmälan

  Jag vill få en personlig kontakt och mer informationJag vill komma på besök på Dille Gård

  Det går också bra att kontakta oss via Instagram eller Facebook.

  Till startsida för Gymnasieutbildningar

  Gymnasieutbildningar