EN ÖVNING I SNABBHET OCH PRECISION 1

EN ÖVNING I SNABBHET OCH PRECISION

Skogsmaskinförare är ett av flera viktiga yrken inom skogen inför framtiden. Vi träffar Martin Olofsson och Torgil Edholm på Dille Skog under ett arbetspass vid Halåsen för att kolla in arbetet som skogsmaskinförare.

En gigantisk skotare rör sig lätt över stock och sten. Bakom spakarna sitter Martin Olofsson, skotarförare på Dille Skog. Han sorterar stockarna av olika storlek samtidigt som han plockar upp dem i skotarens vagn. 13 ton fyller vagnen på mindre än en halvtimme.

EN ÖVNING I SNABBHET OCH PRECISION 2
Skotaren kör i de rosa områdena där skördaren har fällt träden.

Några hundra meter bort kör hans kollega Torgil Edholm skördaren som fäller träden. Inne i Martins skotare dominerar en display instrumentpanelen.

-Det är som en vanlig PC, vi har kartprogram som visar områdena. De röda partierna ska vi inte avverka. Den rosa färgen visar områden där skördaren kört, det är där jag kör nu, berättar Martin Olofsson.

Arbete med tempo på en rofylld arbetsplats

I yrket som skogsmaskinförare triggas Martin Olofsson av utmaningen att hela tiden bli lite bättre. Det har gjort honom till en av Sveriges snabbaste skogsmaskinförare. Under flera år har han legat i toppen i SM i skogsmaskinkörning. Det handlar om att köra en bana på tid med hinder likaväl som stockar som kan vara svåra att få tag i. Timret sorteras, ibland ska det även lastas ur.

EN ÖVNING I SNABBHET OCH PRECISION 3
Martin Olofsson har gjort det till en sport att köra skogsmaskin.

-Jag försöker väl hela tiden göra det lite bättre. Det gäller att man har ett intresse och är lite på, om man ska bli bra, förklarar han.

Han är också instruktör och lär upp nya maskinförare, vid sidan av sitt jobb som skogsmaskinförare.

Aldrig fullärd

Martin Olofsson och Torgil Edholm är ett effektivt team. Gemensamt har de intresset för maskiner och teknikutvecklingen.

EN ÖVNING I SNABBHET OCH PRECISION 4
Torgil Edholm kör skördaren fäller träden.

-Man lär sig aldrig allt på en maskin, men det är det som är roligt – utvecklingen som hela tiden pågår, berättar Torgil Edholm.

Under sina år som skogsmaskinförare har de sett stora delar av Jämtland.

-Terrängen och allt är olika på varje ställe – på det viset blir det inte ett enformigt jobb, trots att man ju sitter stilla en stor del av dagen, konstaterar Torgil.

EN ÖVNING I SNABBHET OCH PRECISION 5
Ensamjobb och teamwork.

Konsten att köra skogsmaskin handlar mycket om hur man ska lägga upp jobbet, menar de.

-Det tar några år innan man kör effektivt. Man blir aldrig fullärd, säger Torgil och så lägger han till:

-De bästa arbetslagen är när yngre och äldre blandas, när de med mindre och mer erfarenhet jobbar ihop.

Frihet under ansvar

EN ÖVNING I SNABBHET OCH PRECISION 6
Torgil Edholm pratar ihop sig med maskinföraren på efterföljande arbetspass.

Det är mycket omkring själva skogsmaskinkörningen man behöver lära sig. Man behöver vara lite självständig, det är nödvändigt.

-Det är ganska mycket du ska klara själv och beslut du behöver ta, säger Torgil.

Hur ser arbetsvillkoren ut i det här jobbet?

-Det viktiga är att man inte har för stort arbetsområde, så att man behöver åka 15 mil bort. Med ett mindre arbetsområde brukar det bli max en övernattning och då jobbar man vanligtvis kväll först, sover över och sedan förmiddag. Det går bra att kombinera med familjelivet, säger Martin.

Det är inte så vanligt med enkelskift. De dyra skogsmaskinerna behöver vara igång så länge som möjligt hos de allra flesta entreprenörer.

-Man ser resultat direkt när man kör. Efter en gallring ser du hur fint det blev, när timret är samlat ser du hur mycket det blev. Det är tillfredsställande.

-I Norge och Södra Sverige förekommer mer enkelskift, då blir friheten större, säger Martin.

Friheten är annars något som han ser som en av de stora fördelarna med jobbet.

-Det är ett fritt yrke, frihet under ansvar, tydliggör han.

Man behöver klara att lägga upp jobbet, planera sin dag och göra det man ska. Han uppskattar att snabbt kunna se resultatet av sitt jobb.

-Man ser resultatet direkt när man kör. Efter en gallring ser du hur fint det blev, när timret är samlat ser du hur mycket det blev. Det är tillfredsställande, säger Martin Olofsson.

-Visst sitter vi inne i en maskin men samtidigt är vi väldigt nära naturen, ser en del djur till exempel – de bryr sig inte alls om maskinerna. Vi skulle helt klart kunna fota mer, säger Torgil Edholm.Y

Läs mer om Dille Gårds YH-utbildning till skogsbrukstekniker, en bred utbildning med möjlighet att jobba inom flera yrken i skogsbranschen.