Skogskollo för tjejer – övernattning i det fria, studiebesök och spännande möten

Just nu pågår ett skogskollo för tjejer på Dille Gård. Deltagarna är tjejer som går ut fjärde och femte klass och syftet är att väcka deras intresse för skogsbranschen. ”Vi vill visa upp hela processen, från planta till färdig produkt”, säger skolans rektor Hans Stenberg.

Det är organisationen Skogstekniska klustret som står bakom projektet Skogen i Skolan, vilket arrangeras på ett antal skolor i Norrland. För Dille Gård är det första gången man arrangerar kollot och intresset är stort noterar rektorn Hans Stenberg:

– De 16 platserna blev fulltecknade direkt och det är såklart väldigt roligt, säger han.

Kvinnliga förebilder och studiebesök på sågverk

Deltagarna kommer att bo på skolan och kolloledarna är dels lärare från skolan, men även elever från skolans gymnasielinjer. Kollot startade i måndags och pågår till onsdag eftermiddag.

Under kollot kommer tjejerna bland annat få göra studiebesök på ett sågverk, åka skogsmaskin och träffa skogsentreprenörer. Bland annat kommer man få träffa Anna Fors Ward från ForsWard Hund & Jakt, som ett led i att lyfta fram kvinnliga förebilder inom branschen. Dessutom blir det såklart klassiska friluftsaktiviteter som övernattning i det fria, fiske, samt roliga utomhuslekar och teambuilding.

Skogsbranschen är för alla

Att locka till sig framtida elever till Dille Gård kan vara ett delmål, men det är inte det viktigaste.  Syftet med kollot är främst att visa att skogsbranschen är för alla och att försöka jämna ut siffrorna vad det gäller könsfördelning. Det handlar mycket om att visa upp hur bred branschen är och hur många inriktningar man kan välja.

– Sen tycker vi självklart det är roligt att få visa upp vår skola, avslutar Hans Stenberg.

Dille Dog Camp – Läger för ungdomar

Dille Dog Camp – Läger för ungdomar som gått ut 7:an, 8:an eller 9:an

Plats: Dille Gård Naturbruksgymnasium & Dille Hundcenter

Datum: 26-27 Juni  

Kostnad: 500 kr/person (inkl. mat & boende)

Boende: Dilles elevboende på gården (Det finns möjlighet till enkelrum med hund)

Innehåll:

 • Träffa nya kompisar och ha roligt tillsammans med andra hundintresserade!
 • Du kan vara allt från nybörjare till erfaren- vi anpassar efter din och hundens nivå!
 • Prova på olika hundsporter som agility, specialsök, rallylydnad och nosework
 • Lär dig mer om hunden, inlärningsmetoder, skötsel och vård mm.
 • Träffa lärare och gymnasieelever från profil hund

Övrigt:

 • Hunden ska vara frisk och vaccinerad för att få delta.
 • Om du inte har någon egen hund med dig, så fyll i “deltagare utan hund”

Intresseanmälan:

via detta formulär: https://goo.gl/forms/0HrP2O60HOUmvfC02

Bekräftelse om deltagande meddelas via mail!

OBS! Begränsat antal platser. Reservation att vid få anmälningar kan lägret ställas in.

Frågor:

Marie Jonsson på marie.jonsson@dillegard.se eller 070-6761835.

Nybörjarkurs i Rallylydnad i juni och juli

Kursens innehåll
Vi går igenom grunderna i Rallylydnad och tävlingsförberedelser inför nybörjarklassen.

 • Hur olika moment ska utföras och inlärning av dessa
 • Hur skyltarna ser ut och gällande regelverk
 • Stor vikt läggs vid att träna upp fokus och samarbete mellan hund och förare
 • Under kursen bygger vi även kombinationer av moment och går kortare banor

Vad är Rallylydnad?
Rallylydnad är en hundsport där samarbete, glädje och kommunikation mellan hund och förare står i fokus. Du tränar in olika moment med din hund för att sedan följa en bana med olika skyltar som beskriver de olika momenten som ekipaget ska genomföra. Många av momenten är användbara i vardagen. Rallylydnad kan tränas av den som vill aktivera och utveckla samarbetet med sin hund.

Plats: Dille Hundcenter

Tid: kl 18.00-19.30

Datum: 12/6, 19/6, 26/6, 3/7 och 10/7

Kostnad: 1100kr/ekipage

Anmälan och frågor: marie.jonsson@dillegard.se

Instruktör: Diana Bergström, domare i Rallylydnad och framgångsrikt tävlande i mästarklass.

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs, välkommen med din anmälan!

Framtidens jobb finns i skogen

Drömmer du om att jobba i skogen? Nu är ett bra tillfälle att satsa. Första YH-utbildningen i norra Sverige startar upp till hösten och det är högkonjunktur i skogsbranschen.

De närmsta fem åren behövs drygt 400 personer inom avverkning- och skogsvård enligt en kompetensinventering som gjorts av Branschråd Skog Jämtland Västernorrland. Det är brist på arbetskraft och kompetens, framförallt i norra delen av Sverige. Omkring 140 skogsmaskinförare kommer till exempel att behövas per år de närmsta fem åren.

Kristine Persson. Foto Erik Cronberg

Med utbildningar på yrkeshögskola hoppas Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet på fler hållbara företag till branschen. En ökad kompetens kan stärka skogsnäringens konkurrenskraft.
– På svenska marknaden med höga löner, kan vi konkurrera med kompetens, genom att göra saker bättre och effektivare. Skogsbranschen behöver kompetens som vi just nu inte har möjlighet att fylla. Vi ser till exempel ett behov av en utbildning mellan naturbruksgymnasiet och skogsmästarutbildningen, säger Kristine Wiklund på Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet.

Kvalificerade yrken och egenföretagande
Skogsteknikerutbildningen på yrkeshögskolan är en utbildning som ger kompetens för mer kvalificerade uppgifter än naturbruksgymnasiet.
– Du får ekonomiska kunskaper, lär dig planering och marknadsföring. Samtidigt som du får en avancerad skogsmaskinutbildning. Det gör att du kan arbeta som arbetsledare, planerare eller driva ditt eget företag inom skogsbruk på ett hållbart sätt, säger Kristine Wiklund.

Entreprenörsföretag är mycket vanligt inom skogsavverkning, skogsvård och bränsleproduktion, enligt Kristine. En ökad kompetens inom företagande kan därför stärka näringen.
– Många av de stora bolagen har slutat med egna avverkningsenheter. Det finns alltså många egna entreprenörer på den här marknaden och då måste du ha kompetens för att lyckas. Kunskaper inom avtal, ekonomi och marknadsföring är helt klart en stor fördel, säger Kristine.

Dille Gård först med utbildning
Dille Gård blir först i norra Sverige med en utbildning till skogsbrukstekniker på yrkeshögskolan.
– Vi har tagit fram den här yrkesutbildningen tillsammans med branschföreträdare. Jag är övertygad om att den här utbildningen kommer att ge jobb. Kompetensprofilen ger en god matchning mellan företagens behov och studenternas kompetens, säger Hans Stenberg, rektor på Dille Gård.

YH-utbildningen till skogsbrukstekniker är en påbyggnad till naturbruksutbildningen på gymnasiet. Det gör urvalet ganska snävt. Behovet av arbetskraft är större.
– Vi vill ge fler möjlighet att gå eftersom utbildningen efterfrågas starkt på arbetsmarknaden. Därför startar vi också en preparandutbildning. Det gör att fler kan skaffa sig behörighet och läsa till skogsbrukstekniker, säger Hans Stenberg.

Missa inte Dille Gårds Vårmarknad 21 april

Nu är det vår. Det betyder att det blir vårmarknad på Dille Gård. I år har vi laddat med en rad aktiviteter och roligheter. Varmt välkommen!

Dille Gård 21 april kl 10.00 – 15.00

 • Invigning av Dille Gård Hundcenter
 • Jaktstig Landbys Cup
 • – Premiär! Anmälan 9-11

 • Mathantverk, djurprodukter, jakt- och friluftsprylar
 • Jaktskyttesimulator
 • Hästuppvisning
 • Hunduppvisning
 • Prova på – skogsmaskin och traktor
 • Skogsmaskinsimulator
 • Prova på mountainbike
 • Information om Dille Gårds utbildningar
 • Mat och fika till försäljning
  • Program

  • 9.00-11.00 Anmälan Dille Gårds Jaktstig – Premiär Landbys cup!
  • 10.00 Marknaden öppnar
  • 10.30 Musik och sång, Hugo Danielsson och Klas Höglund
  • 11.00 Spegelritt, häst
  • 11.15 Tölttävling, islandshäst
  • 12.00 Invigning Dille Gårds Hundcenter, hunduppvisning
  • 12.30 Musik och sång, Hugo Danielsson och Klas Höglund
  • 13.00 Paradritt
  • 13.00-15.00 Öppen träning i Dille Gårds Hundcenter, apporteringstävling
  • 13.30 Spegelritt, häst
  • 14.00 Maskeradtölt
  • 15.00 Marknaden stänger, vi ses nästa år!

   

Dille Gård först i Norrland med yrkeshögskola för skogsbrukstekniker

De närmsta fem åren behövs drygt 400 personer inom skogsvård enligt en kompetensinventering av Branschråd Skog Jämtland Västernorrland. Dille Gård får nu tillstånd att starta yrkeshögskola för skogsbrukstekniker och blir först i Norrland med utbildningen.

Yrkeshögskolan för skogsbrukstekniker blir en påbyggnad till gymnasieskolans skogsutbildning. Den kommer att ge förstärkt kompetens inom maskiner, ledning och egenföretagande. Utbildningen planeras starta till hösten 2018.

– För företagen i skogsbranschen har det varit svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Naturbrukprogrammet på gymnasiet ger inte tillräcklig spetskompetens för alla kvalificerade praktiska yrken, samtidigt som skogsmästarna kan vara överkvalificerade för dessa yrken. Nu kan Dille Gård bidra med kompetens som företagarna fått stå för själva tidigare, säger Hans Stenberg, rektor på Dille Gård.

Branschråd Skog Jämtland Västernorrland har nyligen genomfört en inventering som visar att mer personal behövs inom skogsnäringen, särskilt inom praktiska spetskompetenser inom skogsvård.

– Vi har tagit fram den här yrkesutbildningen tillsammans med branschföreträdare. Jag är övertygad om att den här utbildningen ger möjligheter till nyanställningar med bättre matchning mellan företagens behov och de nyanställdas kompetens, säger Hans Stenberg.

Utbildningen är på heltid under ett och ett halvt år. Den kommer bland annat att omfatta ämnen som personalledning, entreprenörskap och hållbart skogsbruk. Lärare som idag arbetar på Dille Gård kommer att undervisa i vissa ämnen men skolan kommer också att knyta till sig specialistkompetenser på nya områden.

– För Dille Gård betyder det här att vi utvecklas samtidigt som vi nyttjar våra resurser bättre – maskiner, skog och kompetens.  Det ger oss förutsättningar att bli ännu bättre på skog. Vi vill vara med och utveckla branschen, säger Hans Stenberg.

 

För mer information:

Hans Stenberg, Rektor och vd Dille Gård

070-539 98 91, hans.stenberg@dillegard.se