Jakt & Skog

 

Dilles mål är att utbildningen ska ge en god grund när det gäller skog, jakt, fiske och naturguidning där jakt- och viltvård är i fokus.

Vi vill lära ut en bredd inom jakt, naturguidning, skog och samtidigt ska varje elev kunna utvecklas inom sitt specialområde.

Du får vara ute mycket, jobba praktiskt och det mesta lär vi oss ute i naturen!

Vill du bo på skolan och ha med hund så går det bra. I flera av våra boenden får man ha hund.

Vi har egna jaktmarker och på Dille och dessa används under flera årstider.

 

 kkkkkl

APL – Arbetsplatsförlagt lärande

15 veckor av utbildningen är APL (Arbetsplatsförlagt lärande) och denna görs på en arbetsplats som ger eleven insikt branschen. Vi har ett stort kontaktnät inom branschen och har praktikplatser på t ex  jaktföretag, butiker, fiskecamper och gods.

Jobb efter examen

Många elever får jobb inom naturbruket direkt efter avslutad utbildning. Det kan vara olika typer av arbete inom jakt, fiske, viltvård och skogsbruk. Några startar eget och en del jobbar med något helt annat.

Läsa vidare

Naturbruksprogrammet är en yrkesutbildning som hos oss också ger grundläggande högskolebehörighet. Har man tänkt läsa vidare till t ex veterinär eller agronom finns extra kurser i kemi, matematik och fysik som går att välja. Givetvis kan eleven läsa vidare på vilket universitet som helst om behörighet uppnåtts.

Jaktkurserna

Årskurs 1  I årskurs 1 är fokus på grunder i jakt- och viltvård samt jägarexamen, som alla tar på skolan under året. Vi jagar t ex  ripa, älg, rådjur, hare, skogs- och kråkfågel. Fångstkort på rävsnara, tillvaratagande av vilt och artkunskap är andra viktiga moment i årskurs 1. Inom fiske är det både vinter- och sommarfiske samt kurs i flugbindning och flugfiske. Praktisk fiskevård och isvaksutbildning ingår.

Årskurs 2 Efter att ha genomfört första året på Dille har nu eleven ansökt om och fått dispens på vapenlicenser. I Jakt- och viltvård 2 fördjupas kunskaperna inom jakt- och viltvård. Svenska Jägarförbundets jaktledarutbildning ingår och fortsatt jakt på t ex älg, ripa, rådjur, hare och skogsfågel. Vi gör en resa till Söderhamns skärgård för sjöfågeljakt med vettar samt säljakt. Skytteträning och praktiskt arbete med viltvård i olika former, fällor och fällfångst. På våren åker vi på en veckas havsfiske i Norge. Eleverna tränas i att guida både i skog och på fjället under olika årstider, aktiviteter och förhållanden.

Årskurs 3 Jakt- och viltvård specialisering innebär fortsatt fördjupning inom jaktens olika former och vi fortsatter jaga i länet, övriga delar av landet samt utomlands. I början av vårterminen åker vi på en jaktresa till södra Sverige där är jakt på vildsvin, kronhjort, dovhjort och rådjur står på programmet. Under året blir det fortsatt skytteträning. Vi fortsätter att öva guidning i alla dess former. Vi har ett utbyte med en skola i Ungern och under året kommer dessa elever upp till Jämtland och vi gör också en jaktresa till Ungern, vilket blir ett minne för livet!

Gymnasiearbete

I slutet av årskurs 3 genomförs gymnasiearbetet och det går att på att eleven ska visa sina färdigheter inom sin yrkesutgång. I arbete med hundar gäller det att visa vanliga arbetsuppgifter med hundar samt planering av skötselrutiner. Att träna/motionera hundar ingår också samt att kunna lösa problem som kan uppstå i verksamheten. För godkänt betyg i gymnasiearbetet ska eleven planera, genomföra och utvärdera sitt arbete. Det är gymnasiearbetet tillsammans med godkända övriga kurser som ger en yrkesutgång inom jakt eller fiske.

Jaktlärare och kompetens

Dilles jaktlärare är Anders Nilsson med mångårig erfarenhet och stor kompetens. Anders kompletterar undervisningen med gästföreläsare inom olika specialområden. Vi samarbetar med flera företag t ex Fors Ward Hund och Jakt (www.forswards.se), Landbys (www.landbys.se), Exlusive Adventure (www.exlusiveadventure.se) och Pro Hunting AB.

                  

Programplan Jakt/NVJakt

Programplan TOTAL

Hos oss kan du även läsa NV dvs få samma behörighet som på naturvetenskapliga programmet:

Ansökningskod: NBSKO

Ange profil JAKT i fältet för övrig information.

Vid frågor ring oss på 063-38111