Häst

200

Dilles filosofi är att utbilda bra hästmänniskor och att undervisningen ska vara individuell så att alla kan nå sina mål!

Dilles grundtanke är att eleverna efter utbildningen ska ha en bra grund att stå på när det gäller träning och skötsel av hästar.

Vi vill erbjuda en bred hästutbildning med även med spets inom hoppning och dressyr.

För dig som har egen häst finns det möjlighet att stalla upp den på Dille. Att ha med sig häst till Dille kostar 1100 kr per månad för lösdrift och 1500 kr per månad för box.

APL – Arbetsplatsförlagt lärande

15 veckor av utbildningen är sk APL (Arbetsplatsförlagt lärande) och denna görs på en arbetsplats som ger eleven insikt branschen. Vi har ett stort kontaktnät inom branschen och har praktikgårdar med ridskola, träningsstation, avel, hingststation, turridning mm.

 11022974_10153174310564362_37380064_n

Jobb efter examen

Många elever får jobb inom naturbruket direkt efter avslutad utbildning. Det kan t ex vara som hästskötare, tränare, stallchef eller ridledare. Några startar eget inom häst och en del jobbar med något helt annat.

Läsa vidare

Naturbruksprogrammet är en yrkesutbildning som hos oss också ger grundläggande högskolebehörighet.  Har man tänkt läsa vidare till t ex veterinär eller agronom finns extra kurser i kemi, matematik och fysik som går att välja. Givetvis kan eleven läsa vidare på vilket universitet som helst om behörighet uppnåtts.

Hästarna

Vi har fem stora hästar som används i vår hästutbildning: Smulan, Gaia, Calinka, Merlin och Opia.

Smulan

Wi Dutchess TJ ”Smulan”

Född: 2002

F. Prestige VDL

M. Wi Countess

Färg: Brun med bläs

Mer information om Smulan finns på: http://www.blup.se/sv-SE/horses/141853-wi-dutchess-tj-swb

Gaia

Gaia

Född:

Härstamning okänd

Ras: Blandras knabstrup/halvblod

Färg: Tigerfärgad (prickig)

Calinka

Calinka

Född: 2000

F. Cardento

M. Iaffa

Färg: Skimmel

Mer information om Calinka finns på: http://www.blup.se/sv-SE/horses/120414-calinka

Merlin

Merlin

Född: 2003

F. Non Stop R

M. Rookie

Färg: Brun

Mer information om Merlin finns här: http://www.blup.se/sv-SE/horses/158414-merlin-swb

Opia

Född: 1998

F. Opius

M. Erina

Färg: Brun

Mer information om Opia finns här:

Mer information om Opia finns här: http://www.blup.se/sv-SE/horses/145204-opia-swb

Hästkurserna

Årskurs 1 Ridningen i årskurs 1 går mest ut på att jobba med grunder så som sits och balans. Även arbete från marken med longering och
hoppning ingår. Varje vecka har vi uteritt som kan vara ridning längs träningsslinga, i skogen eller på oval-/passbanan. Ridning 2 ggr/vecka.Hästkunskap 1 handlar bl a om utfodring, hästhållning, anatomi, hästraser, sjukdomar och hästens historia.

Årskurs 2 Förutom fortsatt sits- och balansträning ligger fokus mer på gångartsridning och ryttarens inverkan. Träningslära är ett fokusområde och hoppning både inomhus och i terräng ingår. Ridning 2 ggr/vecka. Som individuellt val kan eleven välja kursen Idrott och Hälsa 1 – specialisering som ger fler ridtillfällen per vecka. I hästkunskap 2 handlar  bl a om färglära, foderstatsberäkning,
hovvård, smittskydd och avel.

Årskurs 3. Det handlar nu om att fördjupa kunskaperna inom ridningen. Gångartslära och träningslära fördjupas. Hästens utbildning och träning för tävling ingår i ridkursen och ridning är på schemat 2-4 ggr per vecka.  Inom hästkunskap handlar det bl a om hästens sjukdomar, hantering av hästar i olika åldrar, foderstatsberäkning och exteriörbedömning.Instruktörskunskap ingår i kursen aktivitetsledarskap.  I hästkunskap 3 får man som elev specialisera sig inom ett om område t ex inridning, rehabilitering, vidareutbildning av inriden häst eller natural horsemanship.

Gymnasiearbete

I slutet av årskurs 3 genomförs gymnasiearbetet och det går att på att eleven ska visa sina färdigheter inom sin yrkesutgång. Som hästskötare gäller det att visa vanliga arbetsuppgifter i stallet samt planering av stallrutiner. Att träna/motionera hästar ingår också samt att kunna lösa problem som kan uppstå i ett stall. För godkänt betyg i gymnasiearbetet ska eleven planera, genomföra och utvärdera sitt arbete. Det är gymnasiearbetet tillsammans med godkända övriga kurser som ger yrkesutgången hästskötare.

Foto: Lieke Brouwer

Hästlärarna

Jennie Sundin, känd profil inom hästsporten, diplomerad ridinstruktör och hippolog. Jennie har gedigen erfarenhet inom ridinstruktion och är en mycket omtyckt instruktör.

Gudni Agustsson är hästlärare på Dille. Han är agronom med inriktning husdjur/häst samt internationell FEIF avelsdomare. Gudni undervisar i hästkurserna och har stor kompetens inom både avel och utfodring.

Gästinstruktörer

Vi satsar på att ha den bästa hästundervisningen och tar därför in gästinstruktörer som kompletterar våra hästlärare på bästa sätt.

DSC_9378Programplaner Häst/NVHäst

Programplan TOTAL

Hos oss kan du även läsa NV dvs få samma behörighet som på naturvetenskapliga programmet:

Ansökningskod: NBSKO

Ange profil HÄST  i fältet för övrig information.

Vid frågor ring oss på 063-38111